Lillevillan rakentajan tarkastuslista

Lillevilla-piharakennuksen pystyttäminen on helppoa ja hauskaa. Vaikka kyseessä on rakennusprojekti, voi kokemattomampikin rakentaja tarttua haasteeseen, kunhan suunnittelu on tehty huolella ja muutama perusseikka huomioitu.

Ennen pystytystä:

Rakennuslupa: Muista tarkistaa rakennuksen luvanvaraisuus rakennuspaikkakuntasi rakennusvalvontaviranomaiselta. Lupahakemuksessa tarvittavat piirustukset saat meiltä.

Perustustarvikkeet: Olethan muistanut tehdä tuotteelle hyvät eli suorat ja routimattomat perustukset, jotta pystytys onnistuisi ja mökki kestäisi hyväkuntoisena vuodesta toiseen. Perustus voi olla esimerkiksi laattaperustus tai pilariperustus. Perustusmateriaalit eivät kuulu toimitussisältöön, mutta voit hankkia ne lähimmästä rautakaupasta. Meiltä saat tarvittaessa pilariperustuskuvat, joiden avulla osaat hankkia oikean määrän tarvikkeita.

Rakennustaito: Onko sinulla kokemusta rakentamisesta? Hienoa, jos näin on! Jos kokemusta ei entuudestaan liiemmin ole, kannattaa mökin pystyttämiseen hankkia avuksi joku, joka on rakentanut aikaisemminkin.

Tuotteen toimitus: Tuote toimitetaan raskaalla kalustolla, joten varmista, että raskaalla kalustolla on esteetön pääsy purkupaikan läheisyyteen. Huolehdi, että purkupaikka on merkitty selkeästi ja että purkupaikalle on avoin pääsy trukilla. Purkupaikan on oltava tasainen ja tukeva, ja sen tulee kantaa tuotteen ja kaluston paino. Sinun ei tarvitse olla vastaanottamassa tuotetta, vaan rahdinkuljettaja soittaa sinulle ennen toimitusta varmistaakseen tilauksen toimituksen ja tarkemmat tiedot purusta.

Säilytys: Mikäli Lillevilla-tuotetta ei pystytetä saman tien, kannattaa tuotepaketti säilyttää avaamattomana, maasta irti nostettuna sekä sateelta ja valolta suojattuna.

Tarvittavat työkalut: Lillevillan pystyttämisessä on kyse rakentamisesta, joten perusrakennustyökalut ovat tarpeen. Tarkista että pystytyspaikalta löytyvät ainakin porakone, ruuvinväännin erilaisilla ruuvauskärjillä, vasara, liimaa, rullamitta ja vesivaaka.

Toimitussisällön tarkastus ennen tuotteen pystyttämistä: Suosittelemme, että tarkastat paketin sisällön ennen kuin hankit työväkeä pystyttämään rakennusta. Laske osat ja vertaa määriä osaluetteloon. Tarkista myös, että kaikki osat ovat ehjiä. Mikäli havaitset tuotteessa puutteita tai virheitä, ota talteen tuotteen takuunumero (löytyy paketin kummaltakin sivulta sekä ohjevihkosen etu- tai takakannesta) sekä virheellisen tai puuttuvan osan koodin ja mitat, ja ota sen jälkeen välittömästi yhteyttä meihin.

Kun pystytys alkaa:

Suojavarusteet ja turvallisuus: Suosittelemme suojakäsineiden ja suojalasien käyttöä koko rakentamisen ajan. Noudata kansallisia työturvallisuusmääräyksiä. Pidä pienet lapset poissa rakennustyömaalta.

Pystytysohje: Pystytysohje löytyy tuotepaketin sisältä. Mikäli ohjevihkonen on kadonnut, saat uuden ottamalla yhteyttä asiakaspalveluumme tai lataamalla sen sivuiltamme. Voit pyytää pystytysohjeen meiltä myös etukäteen tutustumista varten, mikä onkin suositeltavaa. Lue pystytysohje huolellisesti läpi ennen pystyttämisen aloittamista. Säilytä ohje mahdollista myöhempää käyttöä varten.

Pystytys: Levitä hirret perustuksen ympärille, niin osat on helpompi nostaa paikoilleen. Tarkista hirret ennen pystytystä. Seuraa ohjeita. Aseta hirret paikoilleen puun sydänpuoli ulospäin. Koska kyseessä on luonnontuote, voi hirret olla esimerkiksi hieman notkolla. Sellaiset kannattaa laittaa alimpiin kierroksiin, niin ne suoristuvat itsestään.

Pystytyksen jälkeen:

Katemateriaali: Osa tuotteistamme toimitetaan ilman katemateriaalia, ja osaan kuuluu mukaan esimerkiksi alusrullahuopa tai palahuopa. Katemateriaali on asennettava heti rakennuksen pystyttämisen jälkeen. Alusrullahuovan päälle on syytä asentaa lopullinen katemateriaali mahdollisimman pian, kuitenkin viimeistään puolen vuoden sisällä. Suosittelemme kattotyypistä riippuen joko palahuovan, rullahuovan tai kattopeltien hankkimista. Tarkista, että katemateriaali, jota aiot käyttää, sopii Lillevilla-mallisi kattokaltevuudelle. Tiilikatetta emme suosittele. Lillevilla-verkkokaupasta voit hankkia myös päätyräystäspeltejä ja tippapeltejä, joilla saat viimeisteltyä Lillevillasi räystäät tyylikkäiksi ja säänkestäviksi. Sadevesijärjestelmän asennus on myös suositeltavaa.

Pintakäsittely: Rakennuksen pintakäsittely on tehtävä viipymättä heti rakennuksen pystytyksen jälkeen sään ja olosuhteiden niin salliessa. Pintakäsittelyyn on käytettävä hirsipinnoille tarkoitettuja hengittäviä pintakäsittelyaineita. Hengittämättömän muovikalvon muodostavaa maalia ei saa käyttää. Vinkit pintakäsittelyyn löydät Tikkurilan pintakäsittelyohjeistuksesta – lataa tästä (.pdf)

Tuuletusritilät: Riittävän ilmanvaihdon varmistamiseksi kannattaa päätykolmioiden yläosiin asentaa tuuletusritilät. Nekin voit tilata kätevästi Lillevilla-verkkokaupasta.