Vinkkejä Lillevilla-tuotteen pystytykseen
Lillevilla-tuotteet ovat helppoja pystyttää, sillä kaikki tärkeimmät osat, kuten seinähirret, ovat valmiiksi oikean mittaisia ja muotoisia. Ainoastaan se hauskin osuus, eli pystytys, jää sinulle.
Lillevilla tuotteet ovat ns. kevythirsituotteita, mikä tarkoittaa sitä, että pystytysmenetelmä on saman tyylinen kuin paksummalla hirrellä rakennettaessa. Erona on vain se, että rakentaminen on vielä helpompaa. Tässä vastauksia muutamiin usein kysyttyihin kysymyksiin. Lisätietoja saat kunkin tuotteen tiedoista tai ottamalla yhteyttä asiakaspalveluumme.
Alla olevat ohjeet ovat yleistasoa. Huomioi maakohtaiset vaihtelut ja käytä oman maasi rakentamistavan/lainsäädännön vaatimuksia noudattavia menetelmiä.
Ladattavat mallikohtaiset pystytysohjeet on tarkoitettu yleisinformatiivisiksi. Käytä pystytyksessä aina mökkipaketin mukana tulevaa pystytysohjetta. Näin varmistat, että käytössäsi on päivitetty kyseiseen tuotantosarjaan tarkoitettu ohje.
Miten perustan pihapiirirakennukseni?
Nyrkkisääntönä voidaan pitää, että mikäli rakennusta ei ole tarkoitus lämmittää, on hyvä, että se rakennetaan tuulettuvalle alapohjalle. Pilariperustus tai haltijapalkkiperustus ovat toimivia ratkaisuja. Voit käyttää myös betonilaattaperustusta.
Useimmista malleista on olemassa pilariperustusohjeet, jotka voit ladata tuotteen tuotetiedoista verkkokaupastamme. Varmista, että maapohja on suora ja routimaton. Tarvittaessa vaihda routiva maa sorapohjaan. Tällä varmistat rakennuksen toimivuuden vuodenajasta ja vuodesta toiseen. Kun olet saanut pohjan ja perustuksen valmiiksi, laita ensimmäinen hirsikerta paikoilleen niin, että reunahirret tulevat 5-10 mm perustuspuiden yli. Näin vesi ei valu perustuksiin, ja lattialaudat voidaan naulata tukevasti perustuspuihin. Tarkista hirsikehikon ristimitta ja kiinnitä alimmat hirret perustuspuihin. Tämän jälkeen voit jatkaa seinien pystytystä.
Lisävihje: Voit estää veden kapillaarisen nousun maaperästä perustuspuihin laittamalla esim. kattohuopakaistaleet perustuskivien ja perustuspuiden väliin.
Miten käsittelen mökin, kun se on pystytetty?
Lillevilla-tuotepaketeissa oleva puutavara on käsittelemätöntä, paitsi perustuspuut ja terassilaudat, joihin on käytetty vesiohenteista puunsuoja-ainetta. Mökin ensimmäinen suojakäsittely kannattaa tehdä välittömästi pystyttämisen jälkeen homehtumista ja sinistymistä estävällä värittömällä puunkyllästysaineella eli pohjusteella. Myös rakennuksen sisäpinnat tulee käsitellä, ovet ja ikkunat mukaan lukien. Tämän jälkeen voidaan rakennuksen ulkopintojen pintakäsittely tehdä joko kuultavalla puunsuojalla tai peittävällä maalilla. Mikäli käytät maalia, varmista, että se on hengittävää ja soveltuu hirsipintoihin eikä ole ns. muovikalvoa muodostavaa. Akrylaatti- ja lateksimaalit eivät sovellu hirsien maalaamiseen, koska ne muodostavat hengittämättömän kalvon ja näin pitävät kosteuden hirren sisällä. Tämä ei ole hyväksi puulle ja saattaa aiheuttaa puun lahoamista.
Terassilaudat voit halutessasi käsitellä erivärisiksi.
Lattian voit käsitellä siihen sopivalla maalilla tai esim. venelakalla (huomioi että käsittelyaine on riittävän kestävä kulutukselle). Voit myös suojakäsitellä lattialaudat molemmin puolin ennen lattian asennusta. Tämä suojaa lattiaa alhaalta päin nousevalta kosteudelta.
Tikkurilan pintakäsittelyohjeistus – lataa tästä (.pdf)
Minkälaisen katteen siihen voi laittaa?
Suosittelemme huopa- tai peltikatetta harjakattoisiin malleihin. Tarkista katemateriaalin soveltuvuus Lillevillaasi esimerkiksi kattokaltevuuden osalta. Pulpettikattoisiin ja loivakattoisiin malleihin tulee käyttää liimautuvaa rullahuopaa (tiivissaumakatetta) tai EPDM-katetta. Palahuovan ja liimautuvan huovan kiinnityksessä on huomioitava naulauskohta. Naulaus tulee tehdä kohtaan, jossa naula jää päälle tulevan huovan alle piiloon.
Tiilikate on ilman katerakenteiden muutosta ehdottomasti kielletty, koska siitä tulee liian painava.
Huopakatteelle kattorakenteet ovat ilman muutoksia valmiit. Valitse huopanaulat kattolaudoituksen paksuuden mukaan. Meiltä voit tarvittaessa tilata 17 mm pitkiä huopanauloja ohuempaa kattolautaa varten. Peltikatteelle ja Onduline-huopakatteelle on tarvittaessa hankittava ja asennettava aluskate ja rimoitus. Tarkista asia katemateriaalin toimittajalta, ja seuraa heidän ohjeitaan asennuksessa.
Kannattaa myös muistaa tuulen voima ja asentaa myrskylistat, joilla kattorakenteet sidotaan hirsikehikkoon. Isommissa malleissa käytämme kierretankoja, jotka asennetaan hirsiseiniin valmiiksi porattuihin reikiin nurkissa. Ohjeet myrskylistojen ja kierretankojen asennukseen löydät mökin pystytysohjeesta. Koville tuulille ja myrskyille alttiilla rakennuspaikoilla mökin kiinnittäminen perustuksiin ja katon kiinnittäminen mökkiin täytyy tehdä erityisen huolellisesti. Tämä saattaa vaatia erityiskiinnitystarvikkeita, jotka eivät sisälly toimitukseen.
Tarvitseeko hakea rakennuslupaa?
Rakennusluvan tarpeellisuus kannattaa aina tarkistaa kunkin kunnan rakentamisesta vastaavalta viranomaiselta. Kunnan rakennussäännössä voi olla esimerkiksi kokorajoituksia tai muita ehtoja rakennukselle. Sieltä löytyy vastaus, tarvitaanko ilmoitusmenettely, toimenpidelupa vai rakennuslupa. Jos lupahakemus tarvitaan, on mittapiirrokset kustakin tuotteesta liitettävä hakemukseen. Ne löytyvät yleensä kotisivuiltamme, jälleenmyyjältämme tai ottamalla meihin suoraan yhteyttä.
Rakennus- ja toimenpidelupien vaatimuksissa on suuria maakohtaisia, sekä paikoin myös alueellisia eroja. Tarkista asia rakennuskuntasi rakentamisesta vastaavalta viranomaiselta.
Kuinka kauan sen pystyttäminen kestää ja osaanko minä sen tehdä?
Suurin osa Lillevilla-malliston tuotteista on pystytettävissä ”kahden ammattimiehen porukalla” päivässä ja omana työnä arviolta viikonlopun aikana. Tämä arvio ei sisällä perustuksia, pintakäsittelyä eikä katon kattamista. Aikaa vievät ja erikoiskoneita vaativat työstöt osiin on kuitenkin tehty tehtaallamme valmiiksi, joten Lillevilla-pihapiirirakennusten pystytys onnistuu meiltä useimmilta. Kuitenkin on hyvä tiedostaa, että kyse on rakentamisesta, joten jonkinlaiset perustiedot ja -taidot rakentamisesta on hyvä olla. Muussa tapauksessa kannattaa hankkia työmaalle rakentamiskokemuksta omaava henkilö, jolta saa tarvittaessa neuvoja.
Hirsinurkalliset salvosrakenteiset mallimme rakennetaan pääsääntöisesti perinteistä hirsirakentamisperiaatetta noudattaen, mikä tarkoittaa sitä, että hirsikehikon on päästävä elämään ilmankosteuden muutosten mukaan. Hirsikehikko siis painuu keväällä ja kesällä hirsien kuivuessa ja nousee taas syksyllä ja talvella hirsien turvotessa. Siksi esimerkiksi hyllyjen tai sadevesijärjestelmien kiinnittäminen seiniin on tehtävä niin, että seinien pystysuuntainen eläminen ei esty. Sen sijaan city-nurkalliset mallimme ovat yleensä kiinteärakenteisia, joissa ei tapahdu samanlaista hirsikehikon pystysuuntaista elämistä, joka olisi otettava mökin rakentamisessa ja varustamisessa huomioon.
Isojen pariovien ja -ikkunoiden karmit toimitetaan osina, ja ne on kasattava rakennuspaikalla. Näin ne mahtuvat parhaiten pakettiin ja pysyvät ehjinä työmaalle asti. Tee mahdolliset karmin kiinnitykset hirsikehikkoon vasta sitten, kun ovenkarmi on ristimitassa ja ovi toimii kunnolla; ovilehtien väli keskellä on yhtä suuri ylhäällä ja alhaalla, salvan kieli ulottuu tilaansa ja ovet pysyvät kiinni ilman lukitustakin.
Ovatko muutokset mahdollisia pihapiirirakennuksiin?
Lillevilla-tuotteita ei ole mahdollista saada henkilökohtaisilla muutoksilla (pois lukien 70 mm mallit) eikä vaihtoehtoisilla hirsivahvuuksilla. Useimmat mallit on kuitenkin mahdollista pystyttää myös peilikuvana, tai saman seinän ikkunan ja oven paikkaa voi vaihtaa keskenään. Silloin on kuitenkin huomioitava, että ovien ja ikkunoiden kätisyydet pysyvät samoina kuin aikaisemminkin. Mökkiin on mahdollista lisätä ikkunoita tai ovia sahaamalla tarvittavat ikkuna- ja oviaukot seiniin itse. Lisäoven tai ikkunan voi tilata tehtaaltamme noin 14 vrk toimitusajalla.
Yhteystiedot
Tekninen neuvonta ja varaosapalvelu 06 474 5941
Aukioloaika arkisin klo 08.00-16.00 (UTC +2)
Tästä pääset täyttämään reklamaatiolomakkeen